Sök på hela webbplatsen

P- Trijodtyronin, fritt (fritt T3)

Indikation

Utredning och uppföljning av tyreoideafunktionsrubbningar.

Komplettering med Trijodtyronin rekommenderas vid oklarheter i tolkning av TSH- och Tyroxin-resultaten.

Analysmetod

Immunkemisk

Remiss

Elektronisk remiss/beställning eller pappersremiss,

Laboratorieremiss 1 

Provtagning

Vid substitutionsbehandling bör provet tas före morgondosen.

Li-heparinrör med gel, se bild och hantering.

Förvaring/transport

Centrifugerat prov är hållbar 4 dygn i rumstemperatur och 5 dygn i kyl.

Svarsrutiner

Analys utförs vardagar.

Referensintervall

3,3 - 6,0 pmol/L

Barn:
      <1 år: 2,5 - 8,0 pmol/L
   1 - 5 år: 3,0 - 7,0  
  6 -10 år: 3,3 - 6,8
10 -18 år: 3,3 - 6,5

Tolkning av svar

Tyroxin och en liten del av trijodtyronin produceras i sköldskörteln: produktionen och frisättningen regleras av TSH. Den största delen trijodtyronin i blodet, är bunden till olika bindarproteiner: endast en liten del är fri och biologiskt aktiv. Trijodtyronin produceras till största delen perifert genom omvandling från tyroxin och står för den biologiska effekten i kroppens celler.

Vid hypertyreos / tyreotoxikos ses supprimerade TSH-nivåerna, för det mesta < 0.01 mIE/L med klart förhöjda tyreoideahormonnivåer.

Vid hypotyreos ses förhöjda värden av TSH. Vid normala tyreoideahormoner och lätt förhöjt TSH kallas tillståndet för subklinisk hypotyreos. Vid sänkta halter av tyreoideahormonerna och klart förhöjt TSH kallas det för manifest hypotyreos.

TSH och tyreoideahormonnivåerna påverkas av en rad andra tillstånd / sjukdom (non-thyroidal-illness; low T3 syndrome). I dessa fall rekommenderas kontroll av tyreoideafunktionen när patienten har tillfrisknat från den icke-tyreoidea-betingade sjukdomen.

Analyserna av tyreoidaresultat kan i sällsynta fall uppvisa en diskrepans samt relaterat till den kliniska situationen väcka misstanke om analytisk interferens. En jämförelse med ett annat laboratorium med andra mätmetoder kan då vara av värde. Var god kontakta respektive laboratorium / laboratorieläkare för fortsatt diskussion. Till hjälp kan också en allmän remiss ifyllas för vidare provtagning: Laboratorieremiss Allmän 

Skribent: Joel Svensson, Specialistläkare Klinisk kemi, Laboratoriemedicin Unilabs Redaktör: Anna-Karin Brodin, Leg. Biomedicinsk analytiker, Laboratoriemedicin Unilabs

Uppdaterad: 2024-03-15

Anvisningen genomgår regelbunden revision, senast 2014-12-30

Synpunkter på innehållet?  Tyck till
Sökresultat
Stäng