Klinisk obduktion och förvaring av avliden


Namnkort Bårhus och Obduktionsavdelning

 

Handläggnig av avliden med konstaterad eller misstänkt Covid-19.


Allmänt på vårdavdelning

I  lokal metodhandbok står utförligt om vad man gör på avdelningen med en avliden patient. Det är mycket angeläget att den avlidne snarast transporteras till förvaring i kylrum. Observera att smycken, (t.ex. halsband, armband och ringar) skall avlägsnas och förvaras på vårdavdelningen tillsammans med den avlidnes övriga ägodelar.

För avliden utanför sjukhus gäller särskilda regler och anvisningar från Socialstyrelsen (SOSFS 1996:29). Se nedan om Klinisk obduktion. 


Identifiering   
Den avlidne måste vara identifierad och uppmärkt med plastband fästad runt ena handleden och på detta skall tydligt framgå patientens namn och personnummer.

Om den avlidne inte har tillräckliga identifieringsuppgifter betraktas den som oidentifierad. Inremitterande enhet ombedes att snarast komma och identifiera den avlidne på korrekt sätt. Om så ej sker inom något dygn polisanmäles fallet såsom "oidentifierad avliden" för vidare handläggning av polisen.        
    
Remiss
Förvaring   
Vid alla dödsfall ska två namnkort göras iordning med uppgift om identitet, dödsdatum och klockslag, inrättning, klinik, avdelning, hem eller dylikt. På namnkorten anges också eventuell blodsmitta och/eller implantat.

Fäst det ena runt en hand- eller fotled. Det andra kortet skall vara tillgängligt för transportören av den avlidne och följa med till obduktionsavdelningen.

Skriv en konsultremiss eller på en särskild blankett från patologavdelningen med uppgifter om obduktion är planerad eller ej och vilken läkare som är ansvarig för att dödsbevis utfärdas.
Om klinisk obduktion ska göras, måste detta meddelas till obduktionsavdelningen och obduktionsremiss skickas inom tre arbetsdagar efter dödsfallet.

Om det är oklart om obduktion ska utföras eller inte ska ett datum anges då besked senast ska lämnas. Om inget besked inkommit senast angivet datum lämnas kroppen ut.

     
Remiss obduktion
Om det beslutas om klinisk obduktion skrivs obduktionsremiss på vanligt sätt. Observera att obduktionsavdelningen inte har tillgång till några elektroniska journalsystem varför obduktionsremissen måste vara komplett där det klart framgår följande:

  • Den avlidnes fullständiga personuppgifter.
  • Remitternade läkares namn, tjänsteställe och kontaktuppgifter.
  • Uppgift om tidpunkten för dödsfallet.
  • Uppgifter om omständigheterna kring dödsfallet samt relevant klinisk information. Det skall från dessa uppgifter framgå att inga misstankar om onaturlig död eller andra skäl till polisanmälan föreligger. Om polismyndigheten varit kontaktad skall detta framgå och varför.
  • Information om smittsam sjukdom föreligger.
  • Administrativa uppgifter såsom svars- och kopiemottagare samt debiteringsunderlag enligt lokala rutiner.
  • Uppgifter om huruvida det finns explosiva implantat/pacemaker.
  • Eventuellt önskemål om partiell obduktion.
  • Eventuellt önskemål om fullständig neuropatologisk undersökning vilket skall ske i samråd med anhöriga. Vid tveksamheter bör inremitterande kontakta neuropatolog i förväg. Vid frågeställning prionsjukdom bör fallet direktremitteras till specialist i neuropatologi.
  • Eventuellt önskemål om deltagande i obduktionen eller förevisning av fynd.
  • Eventuellt önskemål om t.ex. bakterieodling.
  • Eventuella önskemål avseende omhändertagande av den avlidne eller saker som berör själva begravningsakten.


Förutom utförlig remiss enligt ovan bör journalkopior avseende senaste månadens medicinska labdata medfölja samt kopia av operationsberättelsen ifall den avlidne genomgått en större operation fyra veckor eller kortare tid före döden.

Eskilstuna: Remissen faxas till obduktionsavdelningen och remitterande klinik/läkare kontrollerar med sekretariatet på patologen för att säkerställa att remissen kommit fram.

 

Information till anhöriga och remitterande läkare angående anhörigas medgivande

Den läkare som fattar beslut om klinisk obduktion har att pröva om förutsättningar för att utföra obduktion föreligger enligt SOSFS 1996:28 och är bland annat skyldig att informera anhöriga och inhämta deras godkännande. Sålunda kan en obduktionsremiss inte skrivas förrän detta har utförts. Detta åligger ansvarig läkare och därmed inskickandet av en obduktionsremiss är ett bevis på att anhöriga har godkänt obduktionen.

 


Pacemaker mm
   
Pacemaker, insulinpump och ev. andra implantat skall avlägsnas från den avlidne. Kremering får ej ske innan detta gjorts då dessa kan explodera.

På patologavdelningen kan vi hjälpa till med detta. Skriv en obduktionsremiss och begär borttagande av pacemaker mm. 


Dödsbevis och dödsorsaksintyg    
Dödsbevis och dödsorsaksintyg skrivs av ansvarig behandlande läkare. Anhöriga som har frågor om dödsorsak mm hänvisas till ansvarig behandlande läkare, inte till patologavdelningen.    


Klinisk obduktion (bestämmelser och anvisningar)   
Klinisk obduktion företas om dödsorsaken behöver fastställas eller om det finns andra medicinska skäl att undersöka den avlidne. Se även obduktionslagen SFS 1995:832 och föreskrifter om dödsbevis SOSFS 1991:7, åtgärder vid dödsfall HSLF-FS 2015:15 (M), kliniska obduktioner SOSFS 1996:28 (M), organtagning, transplantation mm SOSFS 1997:4(M) och anvisningar på blanketten för dödsbevis och dödsorsaksintyg. Informationsplikt gentemot anhöriga gäller i de fall man planerar obduktion.

Klinisk obduktion får endast ske om dödsorsaken med sannolikhet kan antas vara naturlig (= död förorsakad av enbart sjukdom). I annat fall skall dödsfallet polisanmälas om det inte finns anamnestiskt eller annat underlag för att göra sannolikhetsbedömningen om naturlig död eller ej. Dödsorsaken är då definitionsmässigt att betrakta som misstänkt onaturlig. Polisen tar sedan ställning till den vidare handläggningen. Endast polisen har rättighet att remittera för rättsmedicinsk undersökning.
Finns det misstanke på intoxikation och/eller det föreligger önskemål på rättskemisk undersökning måste dödsfallet polisanmälas. Sjukhusläkare har ej rätt att skicka prover till rättskemiskt laboratorium.

Om klinisk obduktion ska göras, måste detta meddelas till obduktionsavdelningen och obduktionsremiss skickas inom tre arbetsdagar efter dödsfallet. Om inget meddelande om obduktion erhållits inom tre dagar, kan kroppen komma att lämnas ut till begravningsentreprenör, och obduktion kan senare inte göras.  

Om det är oklart om obduktion ska utföras eller inte ska ett datum anges då besked senast ska lämnas. Om inget besked inkommit senast angivet datum lämnas kroppen ut.  


Klinisk obduktion av blodsmittefall t.ex. HIV/AIDS, Hepatit B och C   
Innan obduktionsremiss skrivs skall kontakt tas med tjänstgörande patolog för diskussion och rådgivning.

  

     
Utförande   
Själva obduktionen utföres som en riktad undersökning där vi försöker besvara frågeställningen men noterar även övriga avvikande fynd som påträffas.
Obduktionen utföres normalt första arbetsdagen efter att vi fått remissen. 
Önskas demonstration av fynden vid obduktion måste detta anges på remissen samt hur vi enkelt kan få tag i vederbörande läkare.      


Foster (gäller Eskilstuna och Skövde)  
När undersökning (obduktion) önskas skall fostret lämnas ofixerat, med obduktionsremiss, till obduktionsavdelningen. Bör åtföljas av placenta.
Om fostret är 12-22 veckor skall ifylld blankett med uppgifter om hantering av fostret enligt Begravningslagstiftning och SOSFS 1990:8 bifogas.   


Naturlig eller onaturlig död?
Till hjälp för att göra bedömning om naturlig/onaturlig död finns ett "Journalblad dödsfall utanför sjukhus" framtaget i samråd mellan polis, rättsmedicin, primärvård och patologavdelningar. På journalbladet finns kryssrutor för nedanstående. 
Om ett eller fler ja-svar skall fallet polisanmälas (se SOSFS 1996:29).

  • Identiteten oklar
  • Misstanke om självmord.
  • Misstanke om olycksfall.
  • Misstanke om mord, dråp, dödsmisshandel eller dödshjälp.
  • Missbruk av alkohol, droger, läkemedel.
  • Framskriden förruttnelse.
  • Misstanke om samband med fel eller försummelse inom sjukvården (Lex Maria).
  • Anträffad död utan att tidigare sjukdomsbild kan förklara dödsfallet och det är tveksamt om dödsfallet har naturliga orsaker. 

I övrigt anges om polisanmälan är gjord (görs om något "ja" enligt ovan), eller om ärendet är diskuterat med t.ex. polisbefäl, rättsläkare eller annan, ange namn.

 


Visning av avliden   
I de fall anhöriga vill se den avlidne skall de kontakta obduktionsavdelningens personal för överenskommelse av tid för bisättning i "Kapellet". 
Vid visning av avliden i Eskilstuna ska kontakt tas direkt med bårhuset som drivs av Region Sörmland.


I övriga frågor, angående dödsorsak mm, skall anhörig hänvisas till ansvarig behandlande läkare, inte till obduktionsavdelningen.  


Sökresultat
Stäng