Influensa smittar via droppar och närkontakt. Efter en inkubationstid på 1-3 dagar börjar symtom akut med frossa, feber, huvudvärk, muskelvärk och torrhosta. Kräkningar och diarré förekommer, oftast hos barn. Komplikationer kan uppkomma i form av bakteriella luftvägsinfektioner så som pneumoni, sinuit och otit.
Influensa A kan hittas hos människor, djur och fåglar, och är uppdelad i subtyper med hänsyn till olika ytproteiner: hemagglutinin (H) och neuraminidas (N), t.ex. influensa A H1N1 eller H7N9.
De olika subtyperna är till stor del artspecifika, men influensavirus kan anpassas så att smitta mellan fåglar och djur, och mellan fåglar och djur till människa, kan uppstå. Befolkningen saknar immunitet mot ett anpassat / ”nytt” influensavirus och den kan spridas lätt och orsaka större sjuklighet än säsongsinfluensor, även pandemier.
Influensa B finns endast hos människor.
RSV överförs med droppsmitta och har en inkubationstid på 3-6 dagar. Symtom med snuva och hosta kan plötsligt övergå i uttalad andnöd, hög andningsfrekvens med försvårad utandning, som kräver sjukhusvård. Otit förekommar som komplikation hos ca 20% av de smittade. Genomgången RSV-infektion ger inte skydd mot ny infektion och reinfektion är vanlig. Även äldre barn och vuxna personer kan insjukna i RSV-infektion.