Sök på hela webbplatsen

Ögonprov djup infektion, odling

Indikation
  • Misstänkt bakteriell keratit / mykotisk keratit
  • Misstänkt bakteriell endoftalmit
  • Misstänkt infektion i ögonhålan

 

MEDICINSK BAKGRUND

Bakteriell keratit (infektion i hornhinnan) är ett allvarligt ögonproblem som om det inte utreds och behandlas korrekt kan leda till nedsatt syn p g a ärr i kornea, perforation, endoftalmit och möjligen blindhet. Bakteriell keratit är ett specialistfall och skall inte behandlas i primärvården.

Bakteriell keratit är ovanlig i ett friskt öga utan är oftast ett resultat av en skada på kornealepitelet. Skadan gör att bakterier kan tränga in igenom epitelet och orsaka keratit. Dylika förändringar kan förekomma hos den som använder kontaktlinser, nyligen haft ett trauma med sår i kornea, genomgått korneakirurgi eller är immunsupprimerad.

Bakteriell keratit orsakas oftast av grampositiva kocker (Stafylococcus aureus, betahemolytiska streptokocker) eller gramnegativa stavar (Moraxella spp., Serratia marcescens, Haemophilus influenzae och Pseudomonas aeruginosa). Pseudomonas aeruginosa är känt för att vara en vanlig orsak till keratit och att orsaka de flesta allvarliga keratiter hos kontaktlinsanvändare. Pseudomonaskeratit kan destruera kornea med perforation som följd inom loppet av 24-48 timmar. 

Mykotisk keratit / svampkeratit är ovanlig i Sverige och drabbar främst immunosupprimerade patienter. Svampkeratit orsakas av såväl jästsvamp (främst Candida albicans) som mögelsvamp (Aspergillus, Fusarium).

Endoftalmit är en infektion inuti ögat (främre kammaren och glaskroppen) som orsakas av bakterier och svamp. Bakteriell endoftalmit förekommer främst efter intraokulära ingrepp (exogen) men kan även uppstå efter hematogen spridning (endogen). Endoftalmit kan orsakas av betahemolytiska streptokocker, stafylokocker, Haemophilus influenzae eller Candida albicans.

Ögonhålans infektioner kan ske efter bakteriell (Staphylococcus aureus, betahemolytiska streptokocker och klostridier) invasion i vävnaden bakom ögat efter obehandlad mjukdelsinfektion eller sinuit. Tillståndet är allvarligt och kallas orbital cellulit.  


Analysmetod

Odling för bakterier och svamp.

Remiss

Elektronisk remiss/beställning eller

pappersremissen Laboratorieremiss 2.

Provtagning

Provtagning skall göras av ögonspecialist!

Kreatitskrap på agarplattor och buljong. Ta gärna prov för Herpes simplex samtidigt.

 

Provtyp Provtagning
 Kreatit
(korneal/kreatitskrap) 
Keratitskrap på agarplattor och TG-buljong. Utstryck på mediet (hematinagarplatta) sker direkt vid provtagningstillfälle av ögonläkare. Skälet är att provmaterialet är så begränsat. 

Pinnprov universellt eSwabrör (orange kork), se provtagningsmateriel.

Vätska från linsbehållaren, och gärna också själva kontaktlinsen, skall skickas till odling vid kontaktlins-keratit! Enklast sker detta genom att hela kontaktlinsbehållaren med lins och vätska sänds in till laboratoriet.
 Endoftalmit (glaskropp/främre kammaren) Prov med kanyl och spruta från främre kammaren och glaskroppen skickas i förseglade sprutor till laboratoriet för aerob, anaerob eller svampodling.
 Infektion i ögonhålan I de fall infektionen härrör från en skada i huden kan man försöka med att ta prov från huden eller konjuktiva med vanlig bomullspinne.


Vid sinuit med misstänkt spridning till orbitan utförs nasofarynxodling.

 

Vid misstanke om Acanthamoeba-keratit placeras skrap- eller biopsimaterialet i rör med Page's saltlösning (transportrör med steril koksaltlösning) och skickas snarast till parasitologiskt laboratorium.

Förvaring/transport

OBS! Keratit- och endoftalmitprover transporteras till labbet omgående.

  • TG-buljongrör och agarplattor förvaras och transporteras i rumstemperatur.
  • Prov i eSwabrör och sterilt rör eller spruta förvaras och transporteras kyld.

 


Svarsrutiner
Svarstid:
  • Svar på odling med resistensbestämning kan lämnas inom 2-5 arbetsdagar.
  • Prov som anrikas i buljong : 

Positiva slutsvar med typning och resistensbestämning vanligen inom 6-10 dygn.

Negativa svar mellan 10-14 dygn.

Om svar lämnas via intern eller extern post, tillkommer denna hanteringstid.



ÖVRIG INFORMATION

KERATIT: Parasiter (Acanthamoeba) och virus (Herpessimplex -virus och Varicella-zoster virus) kan också orsaka keratit.

Skribent: Anastasia Chamouza, Specialistläkare, Klinisk Bakteriologi och Virologi, Laboratoriemedicin Unilabs Redaktör: Anna-Karin Brodin, Leg. Biomedicinsk analytiker, Laboratoriemedicin Unilabs

Uppdaterad: 2024-11-01

Anvisningen genomgår regelbunden revision, senast 2014-06-30

Synpunkter på innehållet?  Tyck till
Sökresultat
Stäng