Provtagningsmateriel
Ett provtagningskit med fyra vakuumrör särskilt avsedda för testet:
ett rör med grå kork (NIL), ett rör med grön kork (TB1 antigen) ett rör med gul kork (TB2 antigen) och ett rör med lila kork (Mitogen)
Stockholm: provtagningsmateriel beställs via kundtjänst.stockholm@unilabs.com.
Sörmland: provtagningsmateriel beställs från Unilabs mikrobiologi i Eskilstuna via e-post: kundtjanst.sormland@unilabs.com. Observera att provtagning bör ske i samråd med infektions- och lungmedicinsk expertis samt smittskydd i respektive landsting. Planera provtagningen initialt i samråd med laboratoriet.
Västra Götaland: provtagningsmateriel beställs från kundtjanst.vg@unilabs.com eller på Marknadsplatsen. För våra avtalskunder inom Göteborgsområdet skicka, som tidigare, till Sahlgrenska Universitetssjukhuset, se deras anvisning.
Provtagning
Provtagning måste planeras så att rören når laboratoriet inom 16 timmar.
Om både PPD och Tuberkulos-Ag ska utföras bör quantiferontest tas senast på avläsningsdagen av PPD alternativt kan quatiferontest tas 10 veckor efter PPD sättning.
Kontrollera utgångsdatumet på provtagningsrör. Efter utgångsdatum ska rören inte användas.
Etiketterna ska klistras på rören så att de inte skymmer den svarta markeringen för fyllnadsnivå eller provvolymen i röret, se bild.
Ange klockslag och datum för provtagningen på beställningen elektroniskt eller på pappersremissen.
Använd en hylsa och kanyl för venprovtagning. Provtagning utförs som en vanlig provtagning med vacuumrör. Den svarta markeringen på vardera rör anger den giltiga provvolymen (0,8-1,2mL). Röret drar långsammare än vanliga vaccutainerrör. Det är viktigt att låta röret vara kvar på kanylen 2-3 sekunder extra för att den giltiga provvolymen ska erhållas. Blodet måste vara inom den svarta markeringen för att analysen skulle kunna utföras.
Om venprovtagningsset med slang (s k vingkanyl) används, ska ett slaskrör användas innan provtagningen (för att tömma slangen på luft).
Ta proverna i följande rörordning:
1. NIL (grå kork) negativ kontroll
2. TB1 antigen (grön kork)
3. TB2 antigen (gul kork)
4. Mitogen (lila kork) positiv kontroll
Alternativt kan ett litium-heparin-rör utan gel användas för att dra minst 5 mL blod. Invertera röret försiktigt flera gånger för att lösa upp litium-heparin. Använd aseptisk teknik för att överföra sedan 1 mL blod till varje rör.
Kontrollera att blodet når till den svarta markeringen för fyllnadsnivå på röret. Om venprovtagningsset med butterfly används, tag ett slaskrör innan provtagningen för att tömma slangen på luft.
Provet får inte tas kapillärt.
Direkt efter provtagningen
Håll rören med korken uppåt och skaka dem 10 gånger för hand.
Momentet är mycket viktigt eftersom det hela rörväggensinsida måste täckas med blod. När blodet börjar skumma och täcker helt rörväggensinsida som en film är hanteringen klar.